Miten yhdistykset toimivat, jos ei voida kokoontua?

Koronavirus-epidemian vuoksi Aluehallintovirastot ovat määränneet, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi hallitus suosittelee, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Jos yhdistysten nimenomainen tarkoitus on se, että ihmiset kokoontuvat yhteisen asian äärelle, koronaviruksen vaikutus on valtava. Viikon aikana lukuisia yhdistysten järjestämiä tapahtumia on peruttu, ryhmien kokoontumisia on laitettu jäihin ja useissa seuroissa harrastustoiminta on myös keskeytetty. Pitääkö yhdistysten siis lopettaa toimintansa kokonaan, vai muuntaa toimintatapojaan?

Kulttuuriala on esimerkiksi tarttunut härkää sarvista ja perustanut lukuisia vaihtoehtoisen toiminnan Facebook- ja verkkosivustoja, joilla kerrotaan esimerkiksi nettiin siirtyneistä tapahtumista. Monet artistit ovat jo striimanneet keikkojaan sosiaalisessa mediassa.

Kirjoitin tammikuussa Kansalaistoiminnankeskus Mataran blogiin Yhdistystoiminnasta ja digitalisaatiosta. Tuolloin COVID-19-viruksesta ei vielä ollut tietoa, mutta kirjoitus on tällä hetkellä ajankohtaisempi kuin koskaan. Jos yhdistyksessä ei ole vielä otettu digitaalisia työkaluja perustoiminnan tueksi, nyt on erinomainen aika aloittaa. Listaan muutamia palveluja ja sovelluksia, joiden avulla ihmiset voivat kokoontua ilman tartuntariskiä (huolehdittehan myös laitteidenne virustorjunnasta).

Videoyhteydet

Kokouksiin ja videopuheluihin

 • Microsoft Teams
 • Google Hangouts / Meet
 • Zoom
 • WhatsApp
 • Discord

Striimaamiseen ja livelähetyksiin

 • Zoom
 • Youtube
 • Discord
 • Instagram
 • Facebook
 • Snapchat

Videopalveluja voit hyödyntää niin tapahtumien striimaamiseen, kuin verkkokokouksiinkin. Maksuttomia ja helppokäyttöisiä palveluja on saatavilla runsaasti. Striimaamiseen riittää kameralla varustettu älypuhelin tai tietokoneen web-kamera.

Verkkokokouksissa ja videopuheluissa kannattaa käyttää kuulokkeita, ettei esimerkiksi vertaisryhmien arkaluontoista sisältöä päädy muiden silmiin tai korviin.

Ryhmätyösovellukset

 • Microsoft Teams
 • Google G Suite

Microsoftin ja Googlen ryhmätyösovellukset nopeuttavat ja helpottavat yhteistä työskentelyä. Tiedostoja voi käsitellä useampi ihminen samanaikaisesti ja muut näkevät reaaliajassa mitä muutoksia toiset tekevät asiakirjoihin. Suunnitelmat, laskelmat, raportit, mitä ikinä keksittekin. Kun näihin työkaluihin lisää vielä videopalaverin, saa aikaan jopa paremman lopputuloksen kuin perinteisessä palaverissa istuen.

Sosiaalinen media

 • Facebook
 • Instagram
 • WhatsApp
 • Snapchat

Yhteisöpalveluja voi hyödyntää edellämainittujen videolähetysten lisäksi myös tavalliseen yhteydenpitoon. Facebook-ryhmässä voi keskustella eri aiheista, jakaa linkkejä, sekä osallistua yhdistyksen toimintaan. WhatsApp-ryhmä soveltuu hyvin nopeatempoiseenkin tiedonvälitykseen tai päätöksentekoon.

Perinteistä jalkapalloa ei toistaiseksi voi harrastaa verkossa. Mutta ei pidä unohtaa, että pleikkarifudiskin harjaannuttaa taktista ajattelua ja kehittää pelisilmää.